สิ่งแวดล้อม : สิ่งแวดล้อม / เขตภูมิอากาศ / ระดับความลึก / ระยะการกระจายสินค้า
นิเวศวิทยา
เกี่ยวกับทะเล,น้ำเค็ม; น้ำจืด; กร่อย สัตว์น้ำหน้าดิน; ปลาที่อพยพจากแหล่งน้ำจืดไปวางไข่ในน้ำเค็ม (Ref. 138280). Temperate; 68°N - 35°N, 175°W - 120°W
North America: Bristol Bay and Aleutian Islands, Alaska to northern California, USA. Isolated populations in lower Kobuk River (Alaska), Cultus Lake (British Columbia, Canada), and Lake Washington (USA) (Ref. 27547).
ขนาด / น้ำหนัก / อายุ
วัยเจริญพันธุ์: Lm ?  range ? - ? cm
Max length : 17.0 cm TL เพศผู้/กระเทย; (Ref. 5723); common length : 6.0 cm TL เพศผู้/กระเทย; (Ref. 12193); อายุสูงสุดที่ได้รายงาน: 8 ปี (Ref. 27547)
เงี่ยงครีบหลัง (รวม) : 8 - 10; ก้านครีบอ่อนที่หาง (รวม) : 17 - 20; เงี่ยงครีบก้น: 0; ก้านครีบอ่อนที่ก้น: 12 - 15; สัตว์มีกระดูกสันหลัง: 34 - 38. Distinguished by having only a single pore on the tip of the chin, no palatine teeth and no pronounced gap between 1st and 2nd dorsal fins (Ref. 27547). Dark brown to greenish or grayish on back and sides, with darker blotches; sides lighter, ventral areas white; usually two or three dark saddle-like blotches below soft part of dorsal fin; dark bars on dorsal, anal, pectoral and caudal fins; orange edge on spiny dorsal fin of spawning males (Ref. 27547).
Body shape (shape guide): elongated.
Adults inhabit gravel and rubble riffles of medium to large rivers and rocky shores of lakes (Ref. 5723). They occasionally enter estuaries (Ref. 5723) and nearshore coastal water (Ref. 43939). They feed mostly at night and mostly on aquatic insects and benthic invertebrates (Ref. 27547). Generally solitary but large aggregations have been noted (Ref. 27547). Adults make regular seasonal migrations associated with spawning (Ref. 27547). Considered a forage fish for some salmonids (Ref. 1998).
Adults make regular seasonal migrations associated with spawning. They move downstream to estuaries or at least to lower reaches of rivers in the spring, mostly at night (Ref. 27547). Eggs are deposited on the undersurface of a rock, in adhesive masses (Ref. 1998). Over 7,000 eggs have been found in a single nest, suggesting that a male may spawn with several females (Ref. 1998, 27547). The male guards the nest until all eggs have hatched (Ref. 1998, 27547). A reverse, upstream migration of yearlings and adults occur in late summer to early winter, from August to December (Ref. 27547).
Page, L.M. and B.M. Burr, 1991. A field guide to freshwater fishes of North America north of Mexico. Houghton Mifflin Company, Boston. 432 p. (Ref. 5723)
สถานะบัญชีแดงของ IUCN (Ref. 130435: Version 2025-2 (Global))
ภัยคุกคามต่อมนุษย์
Harmless
การใช้ของมนุษย์
การประมง: ไม่มีผลประโยชน์
เครื่องมือ
รายงานพิเศษ
ดาวน์โหลด XML
แหล่งที่มาจากอินเตอร์เน็ต
การประมาณค่าตามแบบจำลอง
ดัชนีความหลากหลายทางวิวัฒนาการ (อ้างอิง
82804): PD
50 = 0.5000 [Uniqueness, from 0.5 = low to 2.0 = high].
Bayesian length-weight: a=0.00832 (0.00345 - 0.02005), b=3.16 (2.98 - 3.34), in cm total length, based on LWR estimates for this Genus-body shape (Ref.
93245).
ระดับชั้นอาหาร (อ้างอิง
69278): 3.2 ±0.3 se; based on diet studies.
ความสามารถในการกลับคืนสู่ปกติ (อ้างอิง
120179): ขนาดกลาง, เวลาต่ำสุดที่จะทำให้ประชากรเพิ่มขึ้นเป็น 2 เท่าใช้เวลา 1.4 - 4.4 ปี (tm=3; tmax=8; Fec=100).
ความเสี่ยงต่อการตกปลา (Ref.
59153): Low vulnerability (10 of 100).
🛈